Besinleri Nasıl Saklamalı?

En güzeli her gıdayı mevsiminde taze tüketmek. Ama bu her zaman mümkün olmuyor. Mecburiyetler, hızlı hayat bazen besinleri saklamamızı gerektiriyor. Ancak bunları doğru biçimde muhafaza edememek istenmeyen sonuçlara yol açabilir.Ninelerimizden, annelerimizden bize tevarüs eden gıda saklama yöntemlerinin en yaygın olanları tuzlama ve kurutmaydı. Ancak gelişen teknoloji ile bu yöntemler yerini yenilerine bıraktı. Ancak teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, eğer biz besinlerimizi doğru bir şekilde saklayamıyorsak kullandığımız yöntem hiçbir işimize yaramayabilir. Lütfen besinlerinizi korurken şunlara dikkat ediniz:

Marketten mutfak alışverişinizi yaparken dondurulmuş gıdalar ve et ürünlerini sepetinize en son olarak ekleyin. Böylece evinize gidinceye kadar gıdalarınızı korumuş olursunuz.

Konserve satın alacaksanız ambalajının ezik veya bombeleşmiş olmamasına dikkat edin.

Satın alarak evinize getirdiğiniz dondurulmuş ürünleri hemen buzdolabınızın derin dondurucusuna veya buzluğa koymalısınız. Derin dondurucuda bulunan ürünler son kullanma tarihine kadar, buzlukta saklananlar ise bir hafta içinde kullanılmalıdır.

Dilimlenmiş olarak sakladığınız sucuk, salam gibi ürünleri çok bekletmeden kullanmalısınız.

Salam ve peynir gibi paket içinde satın aldığınız gıdaların bozulup bozulmadığını anlamak için yapmanız gereken, kokusunda veya renginde herhangi bir değişiklik olup olmadığına dikkat etmenizdir.

Eğer paket içerisinde sulanma meydana gelmişse bu ürünleri kesinlikle almamalı ve kullanmamalısınız.

Satın aldığınız her gıdanın son kullanma tarihine ve ürün paketinde herhangi bir problem olup olmadığına bakın. Bunu asla ihmal etmeyin ve her ürün için yapın.

Özellikle peynir üzerinde meydana gelen küfler; peynirin içine kadar işleyebildiği için temizlerken biraz daha derinden almanızda yarar vardır.

Dondurulmuş gıdaları alırken iyi paketlenmiş olup olmadığına, etiketine, özellikle firma adının ve üretim tarihinin yazılı olup olmadığına dikkat edin. Çözülmüş veya dondurucuda saklanmayan dondurulmuş besinleri kesinlikle almayınız.

Kutularda uzun süre saklanabilen özelliğe sahip olan sütleri kutuları açtıktan sonra en fazla üç gün içinde kullanmalısınız.

Pişmiş yemekleri oda sıcaklığında fazla bırakmadan mümkün olan en kısa zamanda buzdolabına koymalısınız.

Dondurulmuş gıdaları asla oda sıcaklığında değil, buzdolabında çözülmeye bırakmalısınız.

Dondurulmuş gıdaları çözüldükten sonra yeniden derin dondurucuya koymamalısınız. Çünkü dışarıda kaldığı süre içerisinde gıda üzerinde çoğalmaları düşük ısı sayesinde durdurulmuş olan maddeler harekete geçer. Gıdaları derin dondurucuya koymadan önce öğünlere uygun olacak şekilde kısımlara ayırabilirsiniz.

Et ve diğer besinleri derin dondurucuya porsiyonlar ve paketler halinde bir defada kullanılabilecek şekilde koyup saklamalısınız.

Kesme tahtanızı sebze veya meyve kesmek için kullandıktan hemen sonra et kesmek için kullanmayın.

Etlerinizi bir pişirimlik parçalar hâline getirdikten sonra buzdolabı torbalarının içinde düz bir yüzey hâline getirerek derin dondurucuda saklamalısınız.

Yumurtalarınızı buzdolabına yıkamadan koyup, pişirmeden hemen önce yıkamalısınız. Çünkü yıkama yaptığınızda yumurtanın üzerinde kalmış olan mikroorganizmalar gözeneklerinden çok çabuk geçebilir.

Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagilleri, üzerlerindeki zararlılardan arındırmak için akan suyun altında iyice yıkadıktan sonra ıslatmaya bırakmalısınız. Eğer derin dondurucunuzda yeterli yeriniz varsa, tasarruf yapmak için baklagillerinizi bir defada pişirip, birer pişirimlik paketlemelisiniz.

Baklagillerin çabuk pişmesi için soda kullananlardansanız yiyeceğinizin içindeki B vitaminin kaybını önlemek için bu alışkanlığınızı bırakmalısınız. Haşlama sularını süzmek de vitamin kaybına sebep olur, baklagillerin bağırsak rahatsızlığı yapmaması için haşlama suyunu süzmek yerine pişirirken içine iki çay kaşığı kimyon atabilirsiniz.


Bunlar da ilginizi Çekebilir

0 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz