Çalışma Masasına Oturmayı Öğrenemeyen Çocuklar

Hocam ben Ayşegül. İnternetten sınav sonuçlarını ararken köşe yazarlığı yaptığınız gazetenin internet sayfasındaki köşenizde; ‘Öğrenmeyi Öğrenebilmek’ yazınızı gördüm ve okudum, tam benim sorunumu konu almışsınız.

Ben özel sebeplerden ve kendi isteğim dışında okulu lise 1.sınıftan terk etmiş bir bayanım. Bir süre sonra bunun böyle olmayacağını ve öğrenimime devam etmem gerektiğini anladım.

Açık öğretim lisesi 1.sınıfa kayıt yaptırdım. İlk sınavım çok bilinçsiz istekli, heyecanlı, hazırlıksız geçti. Çalışıyorum, pek vaktim olmuyor diyorum ama var. Program yapamıyorum, böyle giderse başarısız olunacak ve yine kocaman bir zaman kaybı… Başarısızlık!

Hiçbir şey için geç değil; benimde kaybedecek zamanım yok. Ben plansız biriyim, hayatı rastgele yaşamayı severim, maalesef böyle bir yaşam şekliyle başarıya gitmek zor.

Planlı olmak ve planlı çalışmak istiyorum; fakat başarıya giden yolda nasıl ilerleyeceğimi bilmiyorum. Bu konuda sizden yardım rica ediyorum.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim, cevabınızı bekliyorum hoşça kalın. Bu arada yazınızı çok beğendim okuyanlara çok faydalı olacağından eminim. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Sevgili Ayşegül; bu sorun sadece sizin sorununuz değil, bu genelde bütün öğrencilerin sorunu. Çok zeki olup da liseyi bitirip ve üniversiteyi kazanamayan birçok öğrenciye rastlamaktayız. Maalesef bu hastalığa siz de yakalanmışsınız. Ama sizin diğerlerinden bir farkınız var. En azından siz, bunun farkındasınız ve bir şeyler yapma gayreti içindesiniz. Bunun için sizi kutlarım.

Size, öncelikle uygulanabilir bir plan yapmanızı öneririm. Plan yaparken televizyondaki programlara ve arkadaş çevrene göre yapmamanızı öneririm. Okulda ve sınavlarda başarılı olmanın birinci kuralı planlı ders çalışmaktır. Planlı ders çalışmak demek; neyi, nerede, ne zaman ve ne şekilde yapacağını bilmek demektir. Yani çalışacağı dersin, oynayacağı oyunun ve seyredeceği televizyonun zamanı bellidir. İyi bir ders çalışma planında hem etkili ders çalışmaya hem de kendine ayıracak zamana yer vardır.

Bütün öğrenciler gibi sizin hastalığınız da ders çalışmak için çalışma masasına oturamamanızdır. Bunun için yapacağınız ve öğreneceğiniz ilk şey çalışma masasına oturmasını öğrenmektir.

Yapmış olduğunuz program dâhilinde ders çalışmaya oturunuz. Fakat biraz sonra canınız sıkılacak ve kalkmak isteyeceksiniz. Bu aşamada daha önceleri yaptığınızı yapmayınız. Kalkmayın ve programınızdaki kırk dakika doluncaya kadar hiçbir şey yapmasanız dahi çalışma masasında oturunuz. Kesinlikle kalkma isteğinizi pekiştirmeyiniz. Çünkü kalkmanız için içinizden size her zaman bir mesaj gelecektir. Şunu unutmamak gerekir ki ders çalışmak; televizyon seyretmekten, internete girmekten arkadaşlarla zaman geçirmekten ve gezip dolaşmaktan daha sıkıcıdır.

Öncelikle bir çocuğun yürümeyi öğrenmeden önce emeklemeyi öğrendiği gibi ders çalışmaya başlamadan önce ders çalışma masasına oturmayı öğrenmeye çalışınız.

Siz ders çalışırken içinizden gelecek mesaj anlamıyorum olacaktır. Bu konuda da mesajın doğruluğuna ve yanlışlığına bakmadan, hemen kalkmak için kendi kendinize bahane üretmeyin. Önce yapacağınız işe siz saygı gösterin. Kalkmak için değil ders çalışmak için bahaneler üretin.

Yine ders çalışırken kafam doldu bahanesiyle, çalışma masasından kalkmaya çalışmayınız. Unutmayın zihin yorulmaz; sadece dikkat dağılır. Hala zihninizin yorulduğunu söylüyorsanız farklı bir derse çalışın.

Ders çalışırken sizin ders çalışmanızı engellemek için genelde istenmedik düşünce yoğunluğuna maruz kalırsınız. Bu durumda hemen anlamıyorum diye masadan kalkmaya çalışmayın. Masadan kalkarsanız kalkma davranışını pekiştirmiş ve ders çalışma isteğinizi olumsuz etkilemiş olursunuz. Bu durumda iki seçeneğiniz var. Birincisi tatlı hayallerimi dinlenme aralarında kuracağım diyerek, bunu dinlenme aralarına ertelemeniz gerekir. Eğer bunu yapamıyorsanız ikinci şık olarak, dersi bırakın beş dakika kendinize süre verin ve hayalinizi düşünüp tamamlayınız.

Sonuç olarak ders çalışma isteğinizin önündeki engelleri, bir kâğıda yazarak mantıklı ve gerçekçi çözümler doğrultusunda ortadan kaldırınız. Hedefinizi ve hedefinize ulaşamadığınız zamanki durumu ifade eden bir kelime veya cümleyi çalışma masanızın karşısına asınız. Olmak istediğiniz kişi ile olduğunuz kişi arasındaki farkı anlamaya çalışınız. Unutmayın ders çalışmak kadar ders çalışmayı da öğrenmek gerekir.

 


Bunlar da ilginizi Çekebilir

0 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz