Cinsiyet Farklılığı Ayrımcılığa Sebep midir?

semaCİNSİYETİ YOK SAYABİLİR MİYİZ?

Cinsiyet farklılıklarını kabul etmeyenlerin yanında bir de farklığı kabul eden fakat görmezden gelmek isteyen, cinsiyet farklılıklarının cinsiyet ayrımcılığa sebep olacağını düşünenler var: “Kadının ve erkeğin sorunları insana dair sorunlardır ve bunun çözümü de cinsleri kadın ve erkek olarak ayırmakta değil, insan olarak birleştirmektedir.” diyorlar.


Cinsiyet farklılığını göz ardı edersek, kadın ve erkeğin davranışlarını anlamakta ve açıklamakta zorlanırız. Farklılık bilinmediğinde aynı olayda kadın ve erkeğin farklı tepki göstermesi iki taraf için de çatışma sebebi olabilir. Erkek duygusal tepki gösteren kadını “Duygu istismarcısı” görüp kızabilir; kadın da erkeği “Duygusuz” bulabilir.

İletişim konularının bu kadar revaçta olduğu bir çağda, kadın-erkek-evlilik ve ilişkiler üzerine bu kadar yazılıp çizilip konuşulup danışmanlık sistemi dahi kurulduğu bir zamanda, ailelerde huzursuzlukların ve boşanmaların had safhada olması, cinsiyet farklılıklarının görmezden gelinmesinden kaynaklanıyor.

FARKLILIK AYRIMCILIĞA SEBEP MİDİR?
Kadın-erkek cinsiyet farklılığı ayrımcılığa sebep olmaz. Çünkü biri iyi biri kötü değildir. Biri üstte biri altta değildir. İkisinin de birbirine farklı yönde üstünlükleri vardır. İkisi de diğeri olmadan yarımdır.

Farklılıkları bilmek birbirini anlamaya sebeptir. İnsanların en az bilgi sahibi olduğu konu kendi cinsiyet özellikleriymiş. Kişi kendi cinsiyet özelliklerini, güzelliklerini bilirse ve karşı cinsin özelliklerini, güzelliklerini bilirse hem kendini daha iyi tanır hem de karşı cinsi daha iyi tanır ve saygı duyar.

KADIN ve ERKEĞİN TARTILARI FARKLI
Hayatta çeşitli rollerimiz var ve bir kaç rolümüzde iyiysek hepsinde iyi olacağız diye bir garanti yok. İyi bir Müslüman kötü bir insan olamaz fakat hatalı ve kusurlu olabilir. İyi bir insan ise iyi bir eş olamayabilir.

Evliliğin temeli ancak cinsiyet farklılıkları üzerine sağlıklı kurulabilir. Kişiler cinsiyetlerine uygun davranmıyorlarsa iki iyi birbiri ile anlaşamayabilir.

Kişi; iyi arkadaş, iyi kardeş, iyi gelin, iyi evlat olabilir fakat kötü bir eş olabilir. Evlilikte iyilik ve kötülük insani ölçülere göre değil, eşin kafasındaki tartıya göre belirlenir. Bu tartının doğru tartması için kişilerin kendi cinsiyetlerine uygun davranması lazım öncelikli olarak. Sonrasında da evliliğin doğru tanımlanması lazım. Evliliğin tanımı doğru yapılmamışsa kişi kendi kafasından ya da medya, aile, arkadaş gibi dış etkenlerle bir evlilik tanımı oluşturur ve eşinden o tanım üzerinden davranış beklerse, mutluluk ancak hayallerde kalır. Yanlış tartıdan doğru ölçü çıkmaz.

Sema Maraşlı/Güçlü Kadınlar Neden Mutlu Değil-kitabından


Bunlar da ilginizi Çekebilir

0 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz