Evde yardım eden çocuk geleceğin dahisi

 

Ailelerin çocuklarına farklı ev işleri yaptırarak; ardıllık, sayma, örüntü kurma konusunda teşvik etmeleri çocukların zihinsel gelişimi konusunda önem taşıyor. Ebeveynlerin çocuklarıyla geçirdikleri zamanın önemine dikkat çeken Bilfen Anaokulları Koordinatörü Damla Özyiğit “Okul ve ev birbirine paralel hareket ettikçe, çocuktaki gelişim kalıcı oluyor. Bu sebeple velilerimizi daha bilinçli hale getirmeye çalışıyoruz.

Türkiye’de öğrencilerin matematik ve bilim testlerindeki başarıları hala OECD ülkelerinin ortalamasının altında. Uluslararası öğrenci değerlendirme programında (PİSA) Türkiye genelinde 20 soru üzerinden doğru yanıt ortalaması sadece 2,7 iken, Bilfen İlköğretim Okulları 6,7 ve 8’inci sınıflarında bu ortalama 18’e çıkıyor. Bilfen Okulları, özellikle matematikte yüz güldüren bu sonuçları elde etmek için anaokulundan itibaren matematik dersi için velilerini de işin içine katarak özel bir sistem uyguluyor. Okulda da yaparak, yaşayarak öğrenen çocuk evde de bu konuda tecrübe kazanmaya devam ettiği için aslında farkına varmadan birçok beceriyi edinmiş oluyor” diye konuşuyor. Damla Özyiğit, çocuklarının matematikte başarılı olmasını isteyen ailelere, evde uygulayabilecekleri önerilerde bulundu.

Yemek masasını birlikte hazırlarsanız, çocuğunuz sadece size yardım etmiş olmakla kalmaz bu arada evdeki kişi sayısı kadar tabağı masa ile birebir eşleyebilir. Tabak sayısını bulduğunda kaç kaşık konulması gerektiğini söyleyebilir. Bu çocuğun kavramsal anlamasını ve işlemsel hızını arttırır.

Çocuğunuzla birlikte tamir yaparsanız, sorun çözme yöntemlerini sizi izleyerek öğrenebilir.

Düğmelerini kendisi iliklemeli

Çocuğunuzun hırkasının düğmelerini iliklemesine izin vermeniz, ardıl düşünme becerisini de destekleyecektir. Ayakkabısını kendi giymesi ve bağlaması konusunda teşvik edin.

Birlikte balık tutmaya giderseniz, dikkat performansı artar. Balık beklerken dikkatindeki devamlılık performansını etkiler, hata yapma olasılığı azalır.

Resim yapmak, matematik problemlerindeki olayları resimle modellemesini ve sembolleri birer imge olarak gözünde canlandırmasını kolaylaştırır.

Çocuğunuza kaliteli müzik dinletirseniz, gelişmiş ritim algısı ile ritmik olarak sayıları saymaktan keyif alan bir çocuk olur.

Plajda kumla oynarsanız, denizde taş sektirirseniz, çakıl taşının suyun üstünde neden durmadığını anlatabilirsiniz. Böylece, analitik düşünmenin alt yapısı olan neden-sonuç ilişkisi için doğal ortamlardan yararlanılmış olur.

Birlikte yürüyüş yaparken yakındaki bir ağaca kaç adımda varılabileceğini tahmin ettirin.

Takım sporlarına özellikle yönlendirin ki, grup içinde organize olmayı başarabilsin.

star gazetesi


Bunlar da ilginizi Çekebilir

0 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz