Hemeroid için “atkestanesi”

irçok kişi için büyük sıkıntılara neden olan hemeroid tedavisinde bitkisel ürünler de kullanılıyor. Atkestanesi, civanperçemi, katır otu, mayasıl otu, pelin otu gibi bitkiler hemoroid tedavisine etkili oluyorlar.

#

 

Aşırı ıkınma, kabızlık, ishal, gebelik gibi etkenlerle makat bölgesindeki toplardamarlar varis şeklinde genişler ve meme şeklinde aşağı doğru sarkar. İşte makatın (anal kanalın) iç duvarını örten tabakanın altında oluşan ve etrafındaki bağ dokusuyla birlikte genişlemiş toplardamarlara hemoroid adı verilir.

 

Toplumumuzda neredeyse üç kişiden birinde görülen hemoroid hakkında bilgi aldığımız Dr. Muammer Yıldız, hemeroidin özellikle elli yaşından sonra daha sık görüldüğünü ifade ederek “Hemoroid hastalarının çoğunun ailesinde de aynı şikâyetler bulunur. Gebe kadınlarda hemoroide sık rastlanır. Bunun nedeni hem hormonal değişiklikler, hem de büyüyen rahmin bacaklardan dönen kanın baskı yaparak toplardamarlarda genişlemeye sebep olmasıdır. Mayalı ve asitli içecekler, turşu ve baharatlardan zengin yiyecekleri sıkça tüketenlerde de hemoroid daha sık görülmektedir. Uzun süre ayakta duran veya oturanlarda da hemoroid sık görülür” diyor.

 

Hemeroidin belirtileri

Dr. Muammer Yıldız’ın verdiği bilgilere göre hemeroidin belirtileri şöyle:

 

Kanama: En sık görülen belirtidir. Büyük abdestle birlikte açık kırmızı renkli kan gelir.

 

İltihaplanma ve ağrı: İltihaplanmış olan basur memeleri genişler ve şişer, buna bağlı da ağrı oluşur.

 

Kaşıntı

Yanma

Akıntı ve ıslaklık hissi

 

Kansızlık: Basur kanamaları az bile olsa, belli bir süre sonra hastada kansızlığa neden olur.

 

Bu şikâyetlerle hekime başvuran kişilere makattan yapılacak muayeneyle kolayca tanı konur. Ancak makattan kanama şikâyetiyle başvuranlara mutlaka rektoskopi önerilir. Kırk yaş üstünde olup, hemoroid şikâyetiyle gelenlere de kolonoskopi önerilmektedir. Kırk yaş üstü kişilerde makattan kan gelmesi durumunda, her zaman altta yatan bir kalın bağırsak tümörü olup olmadığı araştırılmalıdır.

 

Dr. Muammer Yıldız’ın verdiği bilgilere göre, hemoroidin dört derecesi bulunuyor.

 

Birinci derece hemoroidde, hastanın dışkılama esnasında az miktarda kanaması olur. Gözle muayenede hemoroiler görülemez. Aletle (anoskop) makattan içeri bakılınca büyümüş hemoroid memeleri (şişlikler) görülür.

 

İkinci derece hemoroidde, dışkılama esnasında memeler dışarı çıkıp kendiliğinden içeri girerler. Kanama, kaşıntı gibi rahatsızlıklar olur.

 

Üçüncü derece hemoroidde, memeler dışkılama sonrasında, ancak el ile içeri itilebilir. Kanama, şişlik, kaşıntı gibi şikâyetler de artmıştır.

 

Dördüncü derece hemoroidde, memeler artık tamamen dışarıdadır, içeri gitmezler. Kanama, akıntı, kaşıntı, akıntı ve makatta rahatsızlık hissi olur.

 

Hemoroidin tedavi yolları

Tedavide öncelikle sindirim sisteminde görülen şikâyetlerin iyileştirilmesi şarttır. Hastanın kabız veya ishal olmaması gerekir. Sindirimi bu doğrultuda iyileştirmek gerekir.

 

Hemoroidde evrelerine göre çeşitli tedaviler vardır. Birinci derece hemoroidde ilaç tedavileri, bağırsak alışkanlıklarının düzenlenmesi, acılı yiyeceklerden sakınmak, kabızlığın giderilmesi genellikle yeterlidir.

 

Diğer evrelerdeki hemoroidlerde, son yıllara dek cerrahi yöntemler tek tedavi seçeneğiydi. Ancak son yıllarda geliştirilen bitkisel ürünler, hemoroidlerin her evresinde çok etkili bir tedavi yöntemi haline gelmişlerdir. Atkestanesi, civanperçemi, katır otu, mayasıl otu, pelin otu gibi bitkiler toplar damarlardaki genişlemeleri gidererek, kabızlık veya ishal oluşumunu engelleyerek hemoroid tedavisine yardımcı olurlar. Ayrıca kuru incir, zeytinyağı, çekirdekli siyah kuru üzüm tedavi sürecine yardımcı olan gıda ürünleridir.

 

Hemoroidden korunma yolları

 

1. Bol bol su için. Günde yaklaşık iki litre civarında su içilmesi dışkının yumuşamasına yardımcı olur.

 

2. Bol posalı gıdaları, özellikle sebze ve meyveleri bolca tüketin.

 

3. Düzenli olarak yürüyüş, koşu ve yüzme şeklinde sporları yapmak bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.

 

4. Acı biber ve baharatlı yiyeceklerden kaçının.

 

5. Öğün atlamayın, mutlaka kahvaltı yapın.

 

6. Kişisel tuvalet temizliğine dikkat edin.

 

7. Tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin. Dışkılamanın ertelenmesi durumunda dışkı kurulaşır ve sertleşir.

 

8. Her gün düzenli bir dışkılama alışkanlığı geliştirmek çok yararlıdır.

 

9. Günün belli saatlerinde tuvalete gidin. Bilhassa sabah kahvaltısından sonra tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getirin.

 

10. Tuvalette fazla ıkınmayın ve uzun oturmayın. Tuvalette uzun süreli gazete, kitap okuma veya bulmaca çözme gibi alışkanlıklardan vazgeçilmelidir.

 

11. Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Oturmayı gerektiren bir işte çalışıyorsanız her saat başı en az beş dakika yürüyün. Otururken devamlı pozisyon değiştirerek anal bölgeye uygulanan direkt basıncı engellemeye çalışın.

 

12. Aşırı stres ve gerginlik kabızlığa neden olur, bu da hemoroid meydana getirebilir.

 

13. Bel ve belden aşağı bölgelerinizi sıcak tutun. Ayaklarınızı üşütmeyin. Her gün düzenli sıcak su banyosu yapmak hemoroidden korunma açısından faydalıdır.

 

14. Uzun süre araba kullanmayın. Üç saatte bir mola verip kol ve bacaklarınızı hareket ettirin.

 

15. Dar giysiler giymekten kaçının.

Moral Dünyası Dergisi


Bunlar da ilginizi Çekebilir

0 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz