İlk Bir Yaşta Bebeğin Bakımı Nasıl Olmalı?

Medical Park GöztepeHastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Coşkun; ilk bir yaşta bebeğin gelişimi, bakımı ve beslenmesiyle ilgili dikkat edilmesi gereken temel noktaları anlattı:

DOĞRU BEBEK BAKIMINI ÖĞRENİN: Çocuğumuzun ilk bir yaşta bakım ve beslenmesi çok önemlidir. Öncelikle doğru bebek bakımı konusunda bilgilenin.

SEVGİ GÖSTERİN: Çocuğun ruhsal durumu, sizin ruhsal durumunuzu yansıtır. Çocuk bakımında temel nokta; anne-baba ya da bakıcının güler yüzlü, rahat ve hoşgörülü olmasıdır.

KIYASLAMAYIN: Her bebeğin gelişimi aynı değildir. Mesela bazı bebekler onuncu ayında yürümeye başlarken, bazı bebekler onikinci ayında yürür.

YORGAN VE YASTIK KULLANMAYIN: Prensip olarak bir yaşına kadar yorgan, iki yaşına kadar da yastık kullanmamak gerekir. Üstüne üşümemesi için örtülen örtü, bebek istediğinde ayağıyla itip açabileceği ağırlıkta olmalıdır.

GİYSİLERİ PAMUKLU OLSUN: Bebeklerin kıyafetleri yüzde 100 pamuklu kumaştan olmalıdır.

İLK ALTI AY SADECE ANNE SÜTÜ: İlk altı ay sadece anne sütü, altıncı aydan sonra uygun ek gıdalara geçerek, emzirmenin de en az iki yaşına kadar sürdürülmesi temel prensibimiz olmalıdır.

3-4 GÜNDE BİR YENİ BESİN DENEYİN: Ek gıdalara geçerken temel prensibimiz; 3-4 günde bir yeni bir besinin bebeğe tattırılması, az miktarında başlanarak yavaş yavaş arttırılması ve bebeğe dokunan bir gıda tespit edildiğinde o gıdayı vermemek olmalıdır.

BESLENMESİNDE 3N-1N KURALINA UYUN: Bebeği yemesi için zorlamak ve inatlaşmak da son derece hatalıdır. İlk bir yaş beslenmesinde 3N-1N kuralı vardır. Yani öğünde NE yeneceğine, öğünün NEREDE yeneceğine ve öğünün NE ZAMAN yeneceğine ebeveyn, NE KADAR yeneceğine ise çocuk karar verir. olabilir.

TELEVİZYON OTİZMİ KÖRÜKLER: Televizyonun çocuğun hayatında yeri yoktur. Bu dönemde televizyon izlenmesi; hem çocuğun konuşmasını geciktirir, hem de otizmi körükler. Yemek yedirmek için ya da biraz soluklanmak için annelerin çocuğu televizyon karşısına oturtması yanlıştır.


Bunlar da ilginizi Çekebilir

0 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz