Bitkilerden merhem, şurup ve çay hazırlayabilirsiniz

Bitkiler doğru kullanıldığında her derde deva. Nane yağını zeytinyağı ile karıştırın, şakaklara masaj yaparak baş ağrısından kurtulun. Sinüzit için kaynar suyun içine atılan papatyayı, 10 dakika teneffüs edin. Doğada bulunan otlarla ayrıca evde merhem, şurup ve çay kolayca hazırlanabilir.Bitkiler belli bir kesim tarafından 'ot-çöp' olarak nitelendirilirken çıkar sağlamak isteyen belli bir kesim de bunları 'mucize, her derde deva' olarak tanımlıyor. Bu iki görüş arasında duran Nazım Tanrıkulu ise Hayy Kitap'tan "Tıbbi Bitkileri Doğru Kullanma Rehberi" adıyla yayımlanan kitabında bitkilerle ilgili zihinlerde yer etmiş yanlışları düzeltmeyi amaçlıyor. Kitapta bitkileri toplama, kurutma, bu bitkilerden faydalanma yöntemlerine ve Anadolu halk ilaçlarının kısa bir derlemesine yer veriliyor. Toplam 89 reçetenin bulunduğu kitapta, ev ortamında uygulanabilecek çeşitli çay, şurup, tentür, macun, krem, merhem, buğu, losyon ve gargara tarifleri bulunuyor.

Bitkilerle çay hazırlama: Kaynatma, sıcak demleme ve oda ısısındaki suda bekletme gibi 3 farklı yöntem uygulanabilir. Etken maddelerin suya geçmesini sağlamak amacıyla bitkiler kaynatılarak çaya dönüştürülebilir. Kuşburnu meyvesi, zerdeçal ve zencefil kökü kaynatılabilir. Sıcak demlemede ise sert yapılı olmayan bitki, demlik materyale konulur, üzerine kaynar su dökülür. Ağzı kapatılıp, çiçekler 3–5, sap ve yapraklar ise 5–7 dakika demlenip süzülür. Örneğin, papatya, oğulotu, ıhlamur, defne, adaçayı. Oda ısısındaki suda bekletme yöntemiyle, sıcak hazırlandığında çaya geçmesi istenmeyen maddeler bulunan ebegümeci, keten tohumu gibi bitkilerden çay hazırlanabilir.

Şuruplar:

Öksürük kesici gelincik şurubu

Malzemeler: 100 gr gelincik çiçeği, 500 ml kaynar su, 2 kg esmer toz şeker

Hazırlama: Gelincik çiçeklerinin üzerine kaynar su konulup 6 saat bekletilir. Bir taşım kaynatılıp tülbent bezden süzülür.

Kullanım şekli: Yetişkinler günde 3-4 defa 30-60 gr, 1-5 yaş arası çocuklar 5 gr, 3 yaş 10 gr, 5 yaş 20 gr, 10 yaş 30 gr.

Ev yapımı merhemler:

Doğal kozmetiklerde kullanılabilecek sıvı yağlar; balmumu, lanolin, karite yağı, kakao yağı, Hindistan cevizi yağı, çinko oksittir.

Cilt temizleme losyonu:

Malzemeler: 25 ml jojoba yağı, 25 ml badem yağı, 20 gr Hindistan cevizi, 25 ml gülsuyu, 5 damla ıtır uçucu yağı

Hazırlama: Hindistan cevizi yağı su banyosunda eritilir. Jojoba yağı eklenerek ısıtmaya devam edilir. Aynı sıcaklığa getirilmiş gülsuyu yavaş yavaş ilave edilir. Soğumaya yakın uçucu yağı ilave edilir.

Kullanım şekli: Pamuğa bir miktar losyon alınıp cilde sürülür, 5 dakika bekletilip durulanır.

Kas tutulmasına üzüm çekirdeği, biberiye ve okaliptüs yağı

Uyumakta güçlük çekenler için kediotu çayı

1 gram Isparta gülü çiçeği ve 10 gr kediotu karıştırılarak 2 su bardağı kaynar suyun içerisinde bekletilir ve bir fincana süzülür. Yatmadan bir iki saat önce içilir.

Nezle için karışım

20 gr çekirdeksiz kuşburnu, 14 gr mürver çiçeği, 14 gr papatya ve 14 gr ıhlamur ile hazırlanan çay, terletici ve rahatlatıcı olarak kullanılır. Karışımdan alınan 1 tatlı kaşığı kadar miktar, 1 bardak kaynar suda 3-5 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir. İhtiyaca göre günde 2-3 fincan tüketilebilir.

Sinüzit için buğu

50 gr papatya, geniş bir kaba konulan 1 litre kaynar suyun içerisine atılır. Baş ve göğüs bir havlu ile sarılarak gözler kapalı bir vaziyette 10 dakika süreyle buharı teneffüs edilir.

Gözaltı morlukları için kompres

25 gr zufaotu herbası yarım litre suda 10 dakika demlenir. Süzüldükten sonra bir parça organik pamuğa emdirilerek 15–20 dakika kompres yapılır.

Bağırsak çalıştırıcı demirhindi macunu

250 gr bal içerisine 3 gr toz papatya, 30 gr toz sinameki meyvesi ve 50 gr demirhindi karıştırılır. Kabızlık durumunda yatmadan önce 20-30 gr alınır.

Saç dökülmesi için yağ karışımı

30 ml jojoba yağı, 20 ml ısırgan tohumu yağı ve 10 ml çörekotu tohumu yağı karıştırılır. 7 damla biberiye ve 5 damla sedir uçucu yağı da karışıma ilave edilir. En az 2 saat dinlendirilen karışım haftada 2 akşam, temiz saç diplerine 5-10 dakika masajla yedirilir. 2 saat bekletildikten sonra doğal şampuanla yıkanır.

Kas tutulması için masaj yağı

30 ml üzüm çekirdeği yağı içerisine 4 damla biberiye ve 2 damla okaliptüs yağı damlatılır. Her yağ damlatıldıktan sonra en az 10 dakika kadar saat yönünde karıştırılır. Üstü kapalı şekilde 8 saat bekletildikten sonra tekrar karıştırılır ve ihtiyaç duyulan bölgeye bu yağ ile masaj uygulanır.

Göz yorgunluğuna rezene ve gülsuyu

2 çorba kaşığı rezene suyu ve gülsuyu oda ısısındaki su ile seyreltilir. Göz kapaklarına sürülür. Göz ağırlığı ve kızarıklığı için de fayda sağlar.


Baş ağrılarına nane yağı

1 damla nane uçucu yağı, 1 çay kaşığı zeytinyağında inceltilir. Şakaklara dairesel hareketlerle masaj yapılır.

Zaman Gazetesi



Bunlar da ilginizi Çekebilir

0 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz