Kadının Nafaka Alması Caiz mi?

img-20161230-wa0014Soru: Hem dini hem de resmi nikahla eşinden ayrılmış biri eski kocasından nafaka alabilir mi? Tazminat davası açabilir mi? Nafaka parasından alırsa yakın çevresi istifade edebilir mi?

Cevap: Bu soru toplumumuzun önemli bir meselesini dile getiriyor. Öncelikle şunu söyleyelim: Boşanma olduğu takdirde kadının kocasından alacağı şeyler şunlardır: Öncelikle mehir. Daha önce almadıysa mehrini alır.

İkinci olarak; kadın gerek zatî olsun gerek başka bir eşya olsun özellikle kendisine ait eşyaları varsa, onları alır.

Üçüncü olarak kadın iddet sonuna kadar nafaka alabilir ki dinimizde normal hallerde iddet iki- üç ay sürer.

Kadının bunun dışında yani iddetten sonra yoksulluk nafakası veya tazminat alma gibi hakkı yoktur. Bu üç madde dışında kadın, kanuni imkânları kullanarak zorla herhangi bir şey alırsa haksızlık etmiş, kul hakkına girmiş. Bunlar dışında koca kendi gönül rızsaı ile boşanmış olan karısına bir şeyler verirse kadın onları da alabilir. Hatta ayet-i kerime bu durumda karı-kocanın insanlığı unutmamalarını, insanî davranmaları gerektiğini vurgular (Bakara: 237)

Soru: Evli olan insanlar sürekli nikah tazelemek zorunda mıdırlar?

Cevap: Evli olan insanlar sürekli nikah tazelemek zorunda değildir. Nikah eskimez, yıpranmaz, evliliği sona erdiren herhangi bir sebep olmadıkça nikah sapasağlam devam eder. Cuma geceleri nikah tazeleme adeti şundan kaynaklanmış olabilir: Perşembeyi cumaya bağlayan gece iman tazeleme duaları yapılırdı. Aslında bu adetin devam ettirilmesi gerekir. Bid’at diye kimileri karşı çıkıyorsa da ben onun bid’at olmadığını düşünüyorum. Çünkü sahabe de zaman zaman ‘haydi imanımızı tazeleyelim’ derler ve kelime-yi şahadet, kelimeyi tevhid getirirlerdi. Bu niye cuma gecesine tahsis ediliyor diye itiraz edenler olabilir. Günü, gecesi o kadar da önemli değildir. Başka zaman insanın aklına gelmiyorsa hiç değilse haftada bir defa hatırlatmış olmak için Cuma gecesi yatsıdan sonra iman tazeleme duası yapılması iyi olur. Belki de diğer vakitlere göre Cuma gecesi yatsı namazı cemaati çok olmaktadır diye bu vakit seçilmiştir. İman tazelemişken bir de nikah tazelemesi yapılmıştır. Bunun sakıncası yoktur. Şurası var ki nikah ancak şöyle olursa tazelenmiş olur: Hanım kocasına vekalet verecek, koca da kendisi tarafından asaleten karısı tarafından vekaleten imamın sözlerini aynı ile tekrar edecek ki nikah tazelenmiş olsun. Yoksa sadece imam kendi kendine tazeleme sözlerini söylüyor da cemaat kafa sallayıp duruyorsa bu kafa sallama imanı ve nikahı tazeleme anlamına gelmez.


Bunlar da ilginizi Çekebilir

48 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz