Karakterli Çocuk Yetiştirmek

Aile yapısını var eden çocuklarımızdır. Sağlıklı ve karekterli çocukları topluma kazandırmak önemli bir emektir. Anne ve babalar çocuklarını kendi bulundukları ortamdan daha iyi ve kaliteli yetiştirmek için hedefler oluştururlar. Bilgilerle bir işte uygulanan programlar çocukların karakterli ve kişilikli gelişmesini ve güçlü duruşunun oluşmasını sağlar.

Çocuklar bizden dünyaya gelirler ama " biz" olmadıklarını kabul etmemiz gerekiyor. Biricik olarak dünyaya gelen çocukların özellikleri de kendine aittir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını eğitirken genel bir eğitim değil, her çocuğun kabiliyetine göre eğitim verilmesi gerektiğini bilmeleri gerekiyor. Çocuğun ruh yapılarına göre gördüklerine, işittiklerine, hissettiklerine kendi algılarına göre anlam yükler. Önemli olan çocukların karakterini ve kimliğini geliştirirken onları zedelenmeden ve onlarda derin yaralar bırakmadan hayata alıştırmanız gerekiyor. Hayatı çıkılan basamaklar olarak ifade ediyorsak çocuklarımızı eğitirken bu durumu göz önünde bulundurmalıyız.

Doğruları ve yanlışları öğretirken çocuklara katı bir disiplin algısıyla değil , uzlaşmacı olarak yaklaşmak gerekir. Aksi davranışlar katı kurallar ve disiplin, çocuğun ruhunu ve karekterlerini zedeler.

Ebeveynler en büyük yanlışları bilmeden yapıyorlar. Çocuğun dünyasında olumsuz davranışlar, ilerde katlanarak büyüyor ve bu olumsuzluklarla büyüyen bir yetişkin haline geliyor.

Karakter ve kişiliğin sağlıklı şekillendiği yas dönemi anne karınından 11- 12 yaşlarına kadar süren dönemdir. Çocuk yedi yaşında muhakeme etmeyi ve egosunu yaşamaya başlar. Eğitimi ertelenen veya ötelenen çocuklar ergenlikte sorunlu ve dağınık bir dönemece girer. Karakteri ve kişilik kimliklerini kazanamayan çocuklar belki de uzun yıllar tedavi edilmesi gerekebilir.

Çocuklara eğitim ve karakter kazandırırken sebatla davranışların yerleşmesi ve bu davranışların sabırla yaşamlarına geçirmelerine yardımcı olunmalıdır.

Peki karakterli ve kişilikli çocuk büyütürken nelere dikkat edilmelidir?Bunun için ailelerin çocuklara;

* Doğru, dürüst ahlaklı ve adaletli bireyler olmayı,

* İnsanlara saygılı, paylaşımcı empatik bakış açısını.

* Aile içinde fertlerin birbirlerine saygı anlayış ve sorumluluk almada doğru model uygulamalarını,

* Kendi doğrularınızla birlikte onların da doğrularını önemsemeyi,

* Aile planının içine çocukları da dahil etmeyi,

* Anne ve baba çocuklara zaman ayırmalı. Birlikte okunan kitapları analiz etmeyi,

* Sorumluluk alarak cesaretli ve özgüvenli büyümeyi ,

*Ticari zekalarının gelişimine katkıda bulunmalı ve toplumda yaşayan bireyler olduğunu,

*Küçük yaşlarda tatil dönemlerinde dürüst esnafların yanında çalışmayı,

* Kendi kimliğinin değerli olduğunu,

* Kaliteyle büyütülmek istenen çocukların en büyük ihtiyaçları özden gelen "sevgi" dir. Sevgiyi söylemeyi, hissettirmeyi ve dokunmayı

öğretmeleri gerekmektedir.

 

Sevgide kalın.

Not: Henüz çok yeni olan ÇOCUK BAŞ BELASI MI? BAŞ TACI MI? adlı kitabımda bu konulara yoğun olarak değindim. Soru cevap olarak yazdığım kitabımı siz sevgili dostlarıma sunmaktan mutluyum.

 

 


Bunlar da ilginizi Çekebilir

0 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz