Lohusalık dönemini kolaylaştıran öneriler

Bir annenin, doğum sonrasında hem fiziksel hem ruhsal olarak ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşadığı altı haftalık dönem lohusalık olarak tanımlanıyor.

Halk arasında kullanılan "bebeğin kırkının çıkması" deyimi de bu süreyi kapsıyor. Yaklaşık dokuz ay boyunca içinde yaşayan bebeğini kucağına alıp evine dönen anne, bakıma muhtaç olan bebeğini en iyi şekilde büyütebilmek için elinden geleni yapıyor. Ancak lohusalıkta sadece bebeğin değil, annenin de hem sosyal hem de fiziksel bakıma ihtiyacı oluyor.

International Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. İlknur Çitil, lohusalık dönemini kolay geçirmenin 10 yolunu sıraladı. İlk olarak kanamaya dikkat çeken Dr. İlknur Çitil, doğumu takip eden ilk günlerde görülen kanama ve akıntının zamanla azalıp kaybolduğunu, ancak temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Çitil, aşırı kanamanın, rahim içinde plasenta dokusu kaldığına ya da nadir olarak görülen ve rahim iç zarı tabakasından başlayarak rahmi tutan bir enfeksiyona işaret edebildiğini dile getirdi. Dr. Çitil, bazı kadınlarda ateş, şiddetli kanama ve karın bölgesinde aşırı hassasiyet belirtileri durumunda doktorla görüşülmesini gerektiğini kaydetti.

Normal doğum yapmış kadınların cerrahi kesi yapılmışsa dikiş atıldığını, bu dikişlerin iyileşmesi için ise uygun kremlerin kullanılmasını tavsiye eden Dr. Çitil, üçüncü olarak rutin muayenelerin atlanmaması uyarısı yaptı.

"SÜT YETMEYECEĞİ ENDİŞESİNDEN KURTULUN"

Özellikle normal doğum yapan annelerin tuvalette sancı ve zorluk çekmesine değinen Çitil, lokal etkili ağrı kesicilerin kullanılmasında bir sakınca olmadığını vurguladı. Annelerin en önemli endişelerinden birinin de süt miktarı olduğunu ifade eden Çitil, şu bilgileri verdi: “Bebeğin emmeyi, annenin ise emzirmeyi öğrendiği ilk günlerde süt az miktarda geliyor. Ancak annenin ruh hali pozitifse ve bebek aktifse süt günler içinde hızla çoğalıyor. Bu dönemde bol sıvı tüketmek süt miktarına olumlu etki yapıyor. Tatlı yemek gibi ek yöntemlere başvurmak gerekmiyor. Emzirme döneminde meme başının temizliğine dikkat etmek ve memelerde fazla süt birikmesine izin vermemek önem taşıyor. Değişen hormon dengesine bağlı olarak emzirirken yaşanan ani terlemelere karşı, sık sık ılık duş almak ve rahat kıyafetler giymek yardımcı oluyor."

Bebeğin emmesinin ardından memede halen sertlikler ve hassasiyet varsa, memenin pompa ya da elle boşaltılarak sütün ileride kullanmak üzere süt poşetlerine alınması tavsiyesinde bulunan Çitil, bu yapılmazsa enfeksiyon olabileceğini kaydetti.

"İLAÇ KULLANIMINI YENİDEN DÜZENLEYİN"

Gebelik öncesi kullanılan ilaçların da yeniden düzenlenmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Çitil, genişleyen karın kaslarının hemen eski haline almasını beklemenin de gerçekçi olmadığını ifade etti. Dr. Çitil, karın kaslarının lohusalık döneminin sonunda eski halini alacağını anlattı.

"BEBEK UYURKEN SİZ DE UYUYUN"

Doğumdan itibaren çok yoğun bir tempo başladığını belirten Çitil, annenin, bebek uyuduğunda uyuyarak dinlenmesi gerektiğini dile getirdi. Depresyon konusunda da bir psikiyatristten destek almak gerektiğini kaydeden Dr. Çitil, cinsel hayata başlamak için lohusalık döneminin bitip, ikinci rutin muayenenin gerçekleşmesini beklemek gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: CİHAN


Bunlar da ilginizi Çekebilir

1 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz