Portakalı Soydum Başucuma Koydum

Soğuk kış günlerinin bu sıcak renkli dostunu mutlaka sofralarınızda ağırlayın. Onsuz geçen bir kış mevsimi neredeyse boşa geçmiş demektir. Portakalı tanıdığınızda bana hak vereceksiniz.Yemesi bir yana kendi adına bir renk sahibidir portakal. Hele kabuklarını soba veya kalorifer üzerine koyup kokusu odaya yayıldığında bir bahçeye girmiş gibi olursunuz. Portakalda P, A, C, D ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, magnezyum ve protein bulunur. Nadir gıdalarda bulunan P vitamini sayesinde vücudumuzdaki damarların yumuşak kalmasını sağlar. Damar sertliği ve kireçlenmeyi önler; varislerin iyileşmesinde de oldukça yararlı. Portakal, karaciğeri vücut için en uygun düzeyde çalıştırır.

Kabuğundan reçel yapın çünkü...

Portakal kabuğu reçeli çok etkili bir şifa kaynağıdır. Kabuğunda bulunan kendine özgü esans karaciğerle birlikte mide ve bağırsakları da çalıştırır. Gazı önler, bağırsaktaki kokuşmayı ve vücudun zehirlenmesini engeller. Ayrıca kabızlık çekenler sabahları birer kaşık portakal kabuğu reçelini düzenli olarak yemeli, şifa olacaktır. Portakal, vitaminleri ve kolayca kana karışan şekeri sayesinde sporculara enerji sağlar. Bununla birlikte içinde bulunan asitler ve mineraller, hastalar için özellikle şeker hastaları için besin ve ilaç görevi görürler.

Portakal rejimi

Ölçüyü ihtiyaca göre artırarak şu yöntemi uygulayabilirsiniz: Yarım litre suya bir portakal ve üç limon kabuklarıyla beraber ince ince doğrayın. 10 dk kaynatın. Bir yemek kaşığı bal ilave edin. Biraz daha kaynattıktan sonra soğumaya bırakın ve günde üç bardak için.

Yalnız reçeli mi yapılmalı?

Hayır. Portakal kabuklarını kurutun ve mutfak robotunda çekin. Pasta ve sütlü tatlılarınız için lezzetli bir yardımcı edinmiş olacaksınız. Mutfakta kısa süre yakacağınız portakal kabuğu, mutfağa sinmiş kötü kokuları giderir. Eldiven, çanta, ayakkabı gibi deri eşyalarınızı önce portakal kabukları ile ovun. Sonra kuru bir bezle silerseniz, ilk günkü gibi parlar.

Fazla ilaç kullananlar

Fazla ilaç kullanıp organlar yorulduğunda portakal iyi bir destek besinidir. Kanın pislenmesinde, zehirlenmesinde, cildin sivilcelerle kaplanması halinde yapacağınız portakal kürü, kanınızın zararlı maddelerden temizlenmesini sağlar. Bunun için sabahları iki portakal yemeli ve öğleye kadar başka hiçbir şey yememelisiniz. Daha sonraki öğünlerde istediğiniz besinleri (şarküteri ve katkı maddeli besinler hariç) tüketebilirsiniz. Bir haftalık portakal kürü, vücudunuzdan toksinlerin atılması için yeterli.

***

Hastalara mutlaka portakalın suyundan verin

Hastalıkları sebebiyle bir şey yemeyenler, ateşli hastalıklara maruz kalanlar, nekahet dönemini çabuk atlatmak isteyenler taze sıkılmış portakal suyu içmeli. Bu su komple bir gıda vazifesi görür. Portakal suyunun içine asla tatlandırıcı katmayın. Tansiyon problemi olanların günde bir adet yemeli.

Kırkından sonra

İnsanlar yirmi yaşına kadar ve kırk yaşından sonra mide salgıları kafi gelmemeye ve hazım güçlüğü çekmeye başlar. Bu durumda yemeklerden sonra yenilecek bir portakal hem hazmı kolaylaştırır hem de sahip olduğu asitli maddelerle ağızdaki mikropları öldürür.

Zaman Cumaertesi eki


Bunlar da ilginizi Çekebilir

0 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz