Daha önceki yazıda çocukların kelimeleri içindeki tüm değerlerle birlikte kaydettiğini belirtmiştim. Bunun üzerine kelimeleri kullanarak nasıl bir Ramazan bilinci oluşturabiliriz, onun ip uçları geliyor.
Her türlü kelimeyi Ramazanla ilişkilendirin.
Gökyüzünde gördüğümüz sarı şey de ne? Güneş mi? Emin misiniz? Ramazan güneşi olmasın sakın…
Pazardan aldığımız kirazlar her zamanki kirazlar mı? Belki de onlar Ramazan kirazıdır.
Akşam yemeği hazırlamıyoruz, Ramazan sofrası hazırlıyoruz.
Pencereyi açıp içeriye yaz havasını değil, Ramazan havası girsin istiyoruz.
Sokakta ilk defa gördüğümüz beyaz kedi, Ramazan diye mahallemize misafirliğe gelmiş olabilir.
Ramazan havası, Ramazan bulutu, Ramazan yağmuru gibi bu ay her şey bize Ramazanı hatırlatsın. Her kavram Ramazana ait olsun.
- sınıf öğrencilerime Ramazanla ilgili aklınıza ne gelirse yazın, demiştim. Hepimizin ilk etapta aklına gelecek sahur, iftar, oruç, teravih, zemzem, hurma, kuran, hatim, mukabele dışında pek fazla bir şey yazan olmadı. Bir iki tanesi tv’deki Sahur bereketi, iftar hediyesi, oruç sevinci gibi tamlamalardan oluşan program adlarını sıralamışlardı
Bunlar dışında hayatlarında Ramazanı anlatan hiçbir şey yoktu. Bir ders boyunca elimizdeki kaleme Ramazan kalemi, duvardaki panoya Ramazan panosu, yeni alınan ayakkabıya Ramazan ayakkabısı, diyerek alıştırma yapmıştık. Ders sonunda “çok yaz çok kazan” etkinliği yaptık. 2 dakika boyunca akıllarına gelen her şeyi yazdılar, satırlar doldu. Hayatlarımızın da o satırlar gibi Ramazanla dolması için dua ettik sonrasında…
Harikasınız.. Allah razı olsun, bugün başlayacağım