Sanal Hapishane

Cep telefonu ve bilgisayarla sosyal paylaşım sitelerini her an takip eden bir kitle oluştu.

Uzmanlar izlediği diziyi ya da bir maçı yorumlama gayretiyle bu kitlenin eşini ve çocuğunu bile ihmal edebildiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ünsal Yetim, cep telefonu ve bilgisayarların internet teknolojisiyle birleşmesinin getirdiği kolaylıkların yanı sıra sosyal yaşamda bazı sorunlara da neden olduğunu söyledi.

Her birey için sosyal çevre ile iletişimin önemli olduğunu, bu ihtiyacın devamlı sanal olarak gerçekleştirmenin ise sıkıntı oluşturacağını kaydeden Prof. Yetim, dokunmatik dünyanın insanları arkadaşlarından, spordan, sanattan, hobilerinden ve ailesinden kopardığını vurguladı.

Üzerinde taşıdığı cihazlarda, mail uyarı sistemi ve sosyal paylaşım siteleri ile her an online olan, devamlı cevap verme kaygısı taşıyan bir kitlenin oluştuğuna dikkati çeken Prof. Yetim, söz konusu kaygının insanların üzerine kabus gibi çöktüğünü öne sürdü. Bunun izole bir ortam, sanal bir hapishane olduğunu belirten Yetim, "Sosyalleşme açısından son derece sakıncalı. İnsanla etkileşim mutlaka yüz yüze kurulmalı'' dedi.

Türk halkının bir ''aile toplumu'' olduğunu vurgulayan Yetim, şöyle devam etti: ''Maalesef iş yerini evine taşıyan, ailesi ve çocuğuyla ilgilenmek yerine sosyal paylaşım sitelerinden insanlara gülümsemeye çalışan bu kitle, tatsız ve tuzsuz bir ev hayatının oluşmasına neden oluyor. Eşini ve çocuğunu ihmal ediyor. Bilgisayar teknolojisini ihtiyacımız kadar ve yerinde kullanmalıyız. Bu teknolojiye ailemizi ihmal edecek kadar bağımlı kalmamalıyız.”

 


Bunlar da ilginizi Çekebilir

1 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz