Ergenlik,Kıskançlık ve Boşanma Kıskacında Çocuk

Türkiye’nin kara teslim olduğu şu günlerde, ülkemizde çocuğa dair güzel çalışmalar yapılıyor. Emniyet ve MİT gibi resmi kurumlar sitelerinde çocuklara özel bölüm açtılar mesela. Diyanet çocuklar için güzel çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaları yapanlardan biri de Pedagoji Derneği. Derneğin Ailemde Çocuk Var! projesi anne-babalara sesleniyor ve güzel bir farkındalık oluşturuyor. Ayrıntılı bilgiyi www.pedagojidernegi.com sitesine havale ederek sorulara geçelim isterseniz.

Selamün aleyküm. Benim araları bir yaş dört ay olan iki evladım var. Oğlum kardeşini altı aylık olunca şiddetle kıskanmaya başladı. Sürekli oyuncaklarla vurmaya çalışıyor, üstüne çullanıyor vs. daha küçük olduğu için de laftan anlamıyor, ceza vermek zaten daha uygun olmaz. Çok zorda kaldığım zaman (mesela altını alırken) önce ikaz ettikten sonra odadan işim bitene kadar çıkarıp kapıyı kapatıyorum. İşim bitince hemen kapıyı açıp yanına gidiyorum. Bu oğlumun psikolojisine zarar verir mi? nasıl davranmalıyım. En büyük sorunum küçük olduğu için daha laftan anlamaması…

Aleyküm Selam. Öncelikle sizin ve babanın ilk çocuğunuza yeteri kadar ilgi göstermeniz gerekir. Çocuklar yeni gelen kardeşin bu ilgiyi çaldığını düşünürler çünkü. Kucağınıza küçük çocuğunuzu aldığınızda konuyu büyük kardeşten açabilirsiniz. Yani küçüğü kucağınıza aldı “Biliyor musun, abinle bugün oyun oynadık, o seneye okula gidecek.” gibi. Yine birlikte oyun oynayabilirsiniz. Küçüğü kucağınıza alıp büyüğü kovalayabilirsiniz. Ya da birlikte saklambaç oynayabilirsiniz. Kısacası büyük çocuk, kardeşi ile eğlenceli vakit geçirmeli. Bu ona olan sevgisini arttıracaktır. Bunun yanında büyüğün küçük kardeşe yardım etmesini sağlayabilirsiniz. Yemek yedirirken, alt değiştirirken abiden ufak yardımlar alabilirsiniz. Odadan çıkarmanız kardeşine daha da bilenmesini sağlar. Onun yerine yanınıza alıp onun size yardım etmesini sağlamanız daha faydalı olacaktır.

Merhaba, 18 aylık bir oğlum var. 4,5 yıldır ise eşimle evliyiz. Evliliğimizin başından beri birçok problem yaşayıp ite kaka yürütmeye çalıştık bu evliliği… Şu an açılmış bir davamız bir iki ay içerisinde ise duruşmamız var. Yaklaşık 4 aydır da ayrıyız fakat son zamanlarda gerek çocuk görme bahanesiyle gerek içimizdeki özlemlere yenik düşerek bir araya geliyoruz. Aynı evde birlikte vakit geçirme, ortak arkadaşlarımızla vakit geçirme, yemeğe, alışverişe gitme gibi… Bunun oğlumuzu ne boyutta etkileyebileceğini merak ediyorum. Ayrıca, oğlum babasına çok düşkün bir çocuk onu gördükçe de haliyle çok mutlu oluyor. Kanunlar ayda iki kez görme izni veriyor. Bu durumda kanunlara uymamak daha mantıklı değil mi? Ben baba-oğul ilişkilerinin çok iyi olmasını umut ediyor ve bunu bozmak istemiyorum.

Merhaba, boşanma kararından en çok etkilenenler çocuklardır. Çünkü her çocuk anne ve babasının birlikte yaşamasını arzu eder. Birinin yokluğunda derin üzüntü yaşar ve boşanmanın kendisi yüzünden gerçekleştiğini düşünür. Bu nedenle boşanma sürecinde ve sonrasında defalarca ama defalarca çocuklara bu boşanmanın onunla alakalı olmadığını, onu sevmeye devam edeceklerini hem anne, hem de babanın söylemesi gerekir. Anne baba bu süreçte yine çocuğa karşı birbirini kötülememelidir. Haftada bir çocuğun babasını görmeye, onunla vakit geçirmeye ihtiyacı vardır. Sizin bir şekilde bir araya gelmeniz çocuğunuzu mutlu eder açıkçası. Evliliğinizi geleceği konusunda daha net kararlar almanız sanırım yerinde olacaktır.

Merhabalar hocam, ben 37 yaşında 3 çocuk annesi (4.hamile) çalışan bir bayanım. Kızlarım 14-10-4 yaşlarındalar. Büyük kızım bu yıl liseye başladı. Vee özgürlüğünü ilan etti. Kızım ne söylese anında yapılmasını istiyor. Bir kıyafet, bir ayakkabı beğeniyor hemen alınmasını istiyor. Yapılmadığı zaman suratı asık geziyor. Kahvaltı etmiyor. Okulun voleybol takımına girdi ancak derslerini etkilediğini düşünüyoruz. O kafasına göre maçlara gitmek istiyor. Fakat bize de sormadan bu işi yapmak da istemiyor. Ben babası ile onun arasında kalıyorum. Devamlı kendisi ile ilgilenmemizi istiyor. 4. bebeğin gelmesini istemiyor. Kardeşlerine karşı aşırı sinirli ve hırçın. Ne yapmamız gerekiyor? Bu dönemde ona yardımcı olmak için. Saygılarımla?

Merhabalar efendim. Çocuğunuz tipik bir ergen belirtilerini gösteriyor. Daha özgür, daha asi, daha tembel, daha bilmiş, daha başına buyruk davranabiliyor bu dönemde çocuklar. Her dediklerini yapmak hem doğru değil hem de mümkün değil. Bazen güzellikle, bazen tepki göstererek bazen de sert çıkarak bu istekleri reddedebiliriz. Bunu yaparken onurunu kırmamak, onu incitmemek önemli. Kahvaltı konusunda tavsiyede bulunabilirsiniz ama ısrarcı olmanız gereksizdir. Çünkü o bir yetişkin artık. Bu dönemde ergene otorite ile değil de arkadaşça yaklaşmak, aramızdaki sevgi bağını korumak, anne-kız saatleri ayarlayıp birlikte vakit geçirmek yerinde olacaktır. Ergen psikolojisin anlatan kitaplar okumak, yine faydalı olacaktır.

 

Sorularınızı bu sayfanın altına yorum olarak yazabileceğiniz gibi, iletisim@cocukaile.net adresinden de iletebilirsiniz.

Psikolojik Danışman & Pedagog

www.mehmetteber.com


Bunlar da ilginizi Çekebilir

5 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz