Annesiyle Yakın, Karısı ile Mutlu Olanlar Daha Zengin Daha Sağlıklı

imagesMutlu insanlar neden ve nasıl mutlular? Bu sorunun cevabını merak eden bir grup bilim adamı 1938 yılında bir çalışma başlattılar. Harvard Üniversitesinden mezun olan 268 erkeğin emekliliğe kadar takip edildiği Grant Study kapsamında deneklere her iki senede bir sağlık ve gündelik hayata dair sorular soruldu; her beş senede bir ise sağlıklarına dair çok detaylı incelemeler yapıldı. Verilerin toplanmasına son denek de ölene kadar devam edildi. 75 yıl süren araştırmaya toplam 20 milyon dolar ödenek ayrıldı.


Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de deneklerin çocukluklarında anneleriyle yaşadıkları ilişkinin kalitesinin yetişkinlik hayatlarında kazandıkları ortalama gelire yansıması. Anneleriyle yakın bir ilişki kurmuş olanların yıllık kazancı diğerlerine göre 87 bin dolar daha fazla…


Eşleriyle olan ilişkilerini mutlu ve tatmin edici olarak betimleyen yetişkin erkeklerin yıllık kazancı eşleriyle mutlu olmayanlara göre 141 bin dolar daha fazla… Mutluluğun ve tatmin edici yakın ilişkilerin insanın refahına katkısı gerçekten inanılmaz; öyle ki katılımcıların IQ düzeylerindeki fark maddi refah hususunda yakın ilişkiler kadar etkili değil. Bu ilişkiler sadece maddi refahı değil sağlığı da ciddi şekilde etkiliyor. Çocukluğunda annesiyle yakın ilişkileri olmayan yetişkin erkeklerin bunama ihtimalinin daha yüksek olduğu varılan sonuçlardan biri.


Çevre Etkisi




Bu araştırmanın kapsamı içinde kişinin yaşadığı çevrenin ve sosyopolitik durumun mutluluğa olan etkisi yok. Lakin nasıl içinde büyüdüğün ve kendi kurduğun aileyle olan ilişki insanın hayat kalitesine etki ediyorsa (“ailenin ailesi” diyebileceğimiz) yaşadığı ülkeyle olan ilişkisi de etkilidir muhakkak…


Hakkını aradığında bulabileceğine inandığın, her hafta yeni bir sebebi net olmayan travmatik gündeme maruz kalmadığın, sadece insan olduğun için değerli olduğun, halkın devleti yaşatmak ve kalkındırmak değil, devletin halka hizmet etmek için var olduğu sınırlar içindeki insanların böyle olmayanlardan daha avantajlı olması kuvvetle muhtemel.


Kişisel ilişkilerden duyulan memnuniyet, dış etkilerin maruz bıraktığı memnuniyetsizliğe tahammül etmek için belli bir destek sağlıyor bireye… Siz siz olun çocuğunuzla, eşinizle olan ilişkinize maksimum özen gösterin; formül tam olarak bu.


Habertürk Gazetesi






Bunlar da ilginizi Çekebilir

3 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz