Kadın Fitne(mi)dir(?)

AILE-D1-150x150[1]Kadın ve erkeğe dair yazmak için araştırma yaparken daha önce duymama rağmen üzerinde durmadığım bir hadis takıldı gözüme. Diyor ki Efendiler Efendisi (a.s): ‘’Ben size kadından daha büyük fitne bırakmadım.’’

Görünürde kadınları kötüleyen bir ifade kullanılmış bu hadiste. Fitnenin anlamına bakınca da böyle bir yorum çıkıyor ortaya. Çünkü fitne kelimesi Türkçe’de ‘‘Azdırma, baştan çıkarma, karışıklık, fesat, karıştırıcı..’’ anlamlara gelmektedir.

Bu anlamıyla hadisi yorumladığımız zaman kadınların kötülendiğini düşünürüz. Hem sadece bu hadis de değil, birkaç ayette daha kadın için ‘fitne’ ifadesi kullanılıyor.

Peki kadına çok değer verildiği söylenen bir dinin Kitabında ve Peygamberinin sözlerinde kadın için niçin ‘fitne’ kelimesi kullanılmış olabilir ki?

Önce bir soru sorayım: Allah hiç yarattığı kulları arasında ayrımcılık yapar mı? Kadınları da O yaratmamış mıdır? O halde niye birini kötülesin ki? Öyle değil mi?

Kadına değer veren, kadını yücelten, cenneti birer kadın olan annelerin ayakları altına seren bir anlayış kadını niye ‘fitne’ olarak görsün ki?

O öyle bir şey yapmayacağına göre sorunu kendimizde arayalım. Bir soru daha sorayım: Acaba bildiğimiz şeyler doğru mu? Mesela ‘fitne’ kavramı O’nun (a.s) dilinden de fitne anlamında mı çıkmıştır?

‘Fitnenin kaç anlamı var ki? Tüm anlamlarını yukarda saydın zaten. Hepsi de olumsuz ifadeler.’ diyebilirsiniz. Evet, haklısınız ama bunlar bu kelimenin Türkçe anlamları. Bir de bu kelimenin hadiste geçen yani Arapça'da da bir anlamı var. Ve O (a.s) bu hadisi Arapça söylediğine göre hadisi yorumlarken, kelimelerin Arapça’da ne anlama geldiklerine bakarak yorumlamalıyız.

Gelgelelim kelimenin asıl anlamına yani Arapça’da ki anlamına. ‘Fitne’ kelimesinin aslı ‘fetn’dir. Fetn altının kalitesini anlamak için ateşe sokulması demektir. Genel olarak da ‘imtihan’ anlamına da gelir. ‘Halisi ile sahtesini ayırt etmek için, altını ve gümüşü potada eritmek’ demek olduğu gibi, insanların da iman noktasında ki samimiyetlerini ölçmek için imtihana tabi tutulmaları anlamına gelir.

Ayrıca ilk madenciler yer altından çıkardıkları metalleri topraktan ayırmak için ateş yakarlardı ve bu ateşe ‘fetn’ derlerdi. Bu yönüyle kadın da erkeğin madenini çıkarmasına vesile olması yönüyle erkeğin fitnesidir.

Yani kısacası ‘fitne’ kavramı, inananların tabi oldukları imtihanları ifade eder.

Peki Niçin Kadın İçin Kullanılmış da Erkek İçin Kullanılmamış Bu İfade?

Öncelikle şunu belirteyim ayet ve hadislerde bu ifade sadece kadınlar için kullanılmamıştır. Birçok ayet ve hadiste mal ve çocuklarda birer ‘fitne’ sayılmıştır.

Bu kelimenin Türkçe anlamıyla düşünüldüğünde yanlış yorumlara neden olabileceğini yukarda anlatmaya çalışmıştık zaten. Aksi takdirde mal, kadın ve çocukların aşağılandığı gibi bir anlam çıkar ki bu ne İslamın ruhuna uyar, ne de kadınların ve çocukların haklarını her defasında hatırlatan Efendimiz’e.(a.s)

Gelelim sorumuza: ‘Niçin erkekler için bu ifade kullanılmamış?’ Önce şunu belirtelim: kadın, erkek için bir imtihan olduğu gibi, erkeklerde kadınlar için birer imtihandır. Ama en basitinden şehvet duygusunu ele alalım. Bildiğimiz gibi erkekler de bu his kadına göre daha fazladır. Bu yönüyle bakınca bile hadiste niçin özellikle kadınların zikredildiğini anlarız herhalde.

Özellikle kadının meta haline getirildiği, reklam ve filmlerde adeta vücudunun satışa çıkarıldığı bir kadın en büyük fitne değil de nedir?

İşte bu şekilde insanları etkilemek için vücudunu teşhir eden, elbiseye sığmayan beden parçalarını adeta insanların gözüne sokan bir kadından daha büyük bir ‘fitne’ yani daha büyük bir ‘imtihan’ olabilir mi erkekler için?

Murat Akgün

www.hayatvekuran.com

 


Bunlar da ilginizi Çekebilir

3 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz