Sorulara Cevaplar

img-20161230-wa0014Soru 1

Evlilik suresince alınmis olan mal, esya, ev ,v.s nin 50 50 taksimi caiz midir?

Üç cocuk var. 30 senelik bir evlilik.. Evlenmeden önce kadin calisiyordu. evlenince esinin isi sebebiyle isine devam edemedi.

Evliligin son on senesinde, erkek evi terk ettiginden, kadin calismaya basladi.

Eşinden kalan dükkani da, çocukların yardımıyla işletti. Evin ve dükkanin kalan ödemelerini yaptı ve geliriyle çocuklarin butun masraflarini karsiladi.Butun gelirini çocuklara eve ve dükkana yatırdı. Baska hic bir birikimi yok.

Çocuklar su anda büyümüs okumus ve evlenmisler.

On sene sonra geri gelen bey, başka biriyle yeni bir hayat kurduğunu ve boşanmak istediğini söylüyor.

Kadına, ben senin mihrini ödedim benim aldigim ev ve dükkanda hiçbir hakkin yoktur, eğer mahkeme yoluyla alirsan, yarin Ahirette sorumlu olacaksın diyor.

Kadinsa geçimi icin dukkana, yasamak için de eve muhtac olduğunu söyluyor.

Adamın geliri ustun ve son on senedir yasadigi yerde kendine, ev ve dükkan almıs.

Konu kğsaca bu…

Ilginiz icin cok tesekkur ederim..

 

Cevap: Evlilik süresince kazanılan malların yarı yarıya taksim edilmesi işlemi uygun değildir. Herkes kendi kazandığının sahibidir. Bu cevap 30 sene evlilikten sonra boşanan kadın için de geçerlidir. Kim ne kadar kazandıysa ona sahip olur.

Soru 2

Hocamıza sormak istiyorum:

Devletimiz şimdi yeni altın tahvili ve altın kira sertifikası çıkarıyor.

Finansal sistemde yaptıklarıyla şecaat arz ediyor…

İyi güzelde bu sistemler helal mi? haram mı diye düşünen yok.

BES gibi, emeklilere verdikleri promosyon gibi, şimdi de altın tahvili ve altın kira sertifikası. Şimdi bu iki finansal enstrümanin durumu nedir?

Cevap: Soruda birden fazla işlem/finansal entrümandan bahsediliyor. Sırasıyla ele alalım.

BES esasında emeklilik sistemi değil, para biriktirmeye dayanan bir sistemdir. Dolayısıyla parayı nereye yatırmak caiz ise o kurumdan BES yaptırmak da caiz olur. Para yatırmanın caiz olmadığı kurumlardan BES yaptırmak da caiz değildir.

Promosyon konusunda kanaatimiz şu şekilde: Maaşı veren ile promosyonu veren kurum aynı ise promosyon maaşa zam kabul edilir ve helaldir. Mesela memurlara promosyonu veren kurum devlet bankası ise maaşı da devlet verdiği için helal olur. Devletin verdiği maaşa özel bir kurum promosyon verirse helal olmaz.

Soruda asıl sorulan yeni iki enstrümana gelince altın tahvili faiz içermekte olup caiz değildir.

Altın kira sertifikası ise klasik fıkhımızda bey bi’l-istiğlal diye isimlendirdiğimiz akde benzemektedir. Bu akdin hükmü konusunda tartışmalar bulunmaktadır. Kısaca bu yeni uygulamayı tasvip etmiyoruz, zira göstermelik bir ticaret (alım-kiralama-satım) var işin içerisinde. Bu tür ticarete İslam uygun gözü ile bakmaz.


Bunlar da ilginizi Çekebilir

6 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz