Okula Erken Başlamak

banu-150x150Soru:

Şu sıralar kafamı karıştıran bir konuda sizden yardım almak istiyorum. 23\03\2008 doğumlu oğlumu ilk okula versem mi daha iyi olur yoksa rapor alıp tekrar anaokuluna mı göndermeliyim. Bir hafta sonra doğmuş olsa anaokuluna kayıt kazanan oğlumu erken göndermekle yanlış mı yaparım.Eşim rapor alma taraftarı değil.Okulda bir çok öğretmenle konuştum ama herkez farklı düşünüyor.Ve ben ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.önce Rabbimin sonra sizlerin yardımınızı bekliyorum

 

 

Cevap:

Okul olgunluğu; çocuğun fiziksel, duygusal ve sosyal anlamda okula hazır olup olmadığı ile ilgili bir kavramdır. Yaşları aynı olan iki çocuğun okul olgunluğu aynı seviyede olmayabilir. Biri okula hazırken diğerinin bir seneye daha ihtiyacı olabilir. Bu sebeple çocuğunuzun okula hazır olup olmadığını anlamak için çok boyutlu düşünmeniz gerekiyor.

Öncelikle ana okuluna gittiyse, oradaki öğretmenlerinin fikirlerini almakla işe başlayabilirsiniz. Sınıf içi durumu, arkadaşlarıyla uyumu ve duygusal yapısı açısından okula hazır olduğunu düşünüyorlar mı? El becerileri yani ince motor kas gelişimi yaşına uygun bir seyir izliyor mu? Yoksa hala çizgi çizerken, boyama yaparken sıkılıp, karalıyor mu?

Erkek çocuklarda ince motor kas gelişimi yani el becerileri, yazma çizme becerileri kızlara oranla biraz daha arkadan takip edebilir. Çocuğunuz erkekse okula hazırlık konusunda özellikle biraz daha düşünmeniz, erken göndermemeniz daha yerinde olur diye düşünüyorum. Kız çocukları kişisel istisnalar olmakla birlikte daha hırslı ve istekli olabiliyorlar. Yine de çocukların 66 aydan önce okula gönderilmeleri taraftarı değilim.

Sizin oğlunuz gibi eylülde 66 aylık olanlar için bu sene çıkan yeni düzenlemeyle veli dilekçesiyle rapora gerek kalmadan okula göndermeyebiliyorsunuz. Bir sene sonra gittiğinde beyin gelişimi hala devam ettiği için anlama ve kavrama becerileri daha iyi olacaktır. Küçük yaşta okula giden çocuklar genellikle ikinci dönemde biraz daha açılmaktadırlar, bunun sebebi de ay olarak biraz daha büyümüş olmalarından kaynaklanmaktadır. Erken giden çocuklarda eğer zeka seviyeleri iyi ise 4. Sınıfa kadar sınıfta dinledikleriyle idare edebiliyorlar, fakat 4. Sınıftan sonra daha sistemli ve sıkı çalışmaları gerektiği için tökezlemeler, zorlanmalar başlıyor.

Fiziksel gelişimini de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Bazı çocuklar yaşıtlarına oranla daha hızı gelişmekte ve iri yapılı olmaktadırlar. Bir sene daha beklediğinde iyice gelişecek ve sınıf içinde alay konusu olabilecektir. Hep arkalarda oturmak zorunda kalabilir. Bu sebeple karar verirken çok yönlü düşünmek, kar zarar hesabı yapmak gerekir.

Son yapılan değişiklikle 66,67,68 aylık olanlar sadece velinin ilkokula vereceği dilekçeyle okula göndermeyebiliyorlar. 69,70,71 aylık olanlar için rapor alınması ön koşulu getiriliyor. Geçen sene uygulamaya giren sistemdeki bir çok eksik, bu sene tamamlanmaya çalışılıyor. Bir deneme yanılma senesi olduğu için önceki sene okula erken başlayan birçok çocuk için durum çok sıkıntılı oldu. Öğretmenlerin yeni sisteme adapte olmaları, ne öğretecekleri konusunda belirsizlik yaşamaları da işin bir başka sıkıntılı yönüydü. Okula erken başlayan çocuklar sadece ilkokulda değil bazen okul hayatları boyunca bu dezavantajı yaşayabiliyorlar. Hep arkadan, zorlayarak, sürekli motive etmeye çalışarak okul hayatlarını tamamlıyorlar. Bu durum anne baba için de tüketici oluyor. Ders çalıştıran kişi genellikle anne olduğu için anne çocuk ilişkisini de zedeliyor. Evde ders çalışma saatlerinin gerilimli anlara dönüşmesine yol açabiliyor.

Bu sebeple oğlunuzu okula vermek konusunda karar vermeden önce bu konuları da düşünmenizi tavsiye ederim. Kararınızı daha objektif bir şekilde vermek isterseniz, bu konuda okul olgunluğu testi de yaptırabilirsiniz. Test sonucu ve anaokulu öğretmeninin fikirlerini birleştirerek daha sağlıklı bir karar alabilirsiniz. Herkes gönderiyor, bizimki geri kalmasın diye düşünmeyin. Sistem çok yeni ve eksiklikleri zamanla ortaya çıkacaktır. Yaşını doldurarak gitmesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Tabiki son karar ve çocuk hakkındaki asıl sorumluluk anne babaya ait olduğu için, sizin bu bilgiler ışığında karar vermenizin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Oğlunuz için her şey kolaylaştırıcı olsun inşaallah...

 


Bunlar da ilginizi Çekebilir

1 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz