Sütten Kesme

35_b“Anneler, çocuklarını iki tam yıl boyunca emzirirler; bu hüküm, emzirmeyi tamamlamak isteyenler içindir. “ (Bakara 233)

“Biz insana, anne ve babasına iyilik etmesini emrettik. Annesi onu zaaftan zaafa düşerek taşıdı. Sütten kesilmesi de iki yıl sürdü. Bana, annene ve babana şükret; dönüşün ancak Banadır, dedik.” (Lokman suresi 14)

Ayetlerde de sabit olduğu üzere çocuk ve anne bağlanmasının köklerinin atıldığı iki yıl sonunda sütten kesme süreci yaşanır. Tabi şartlar gereği süt verilebilmişse ve anne ve çocuk bu süreci mutlulukla geçirmişse. Sütten kesme yönteminde genelde birden kesme yöntemi ve aşama aşama yöntemi de kullanılıyor. Ben her iki yöntemi de kullanmış biri olarak detaylarıyla bu konuyu anlatmak istiyorum.

BİR ANDA SÜTTEN KESME

İkinci yıl sonunda aniden çocuğun anne sütüyle ilişkisi genelde iki yolla yapılıyor bir anda kesme tercihinde. Ya iğrendirerek ya da çocuğu anneden bir süre ayrı tutarak. Çocuk süte yöneldiğinde göğse sürülen şeyle çocuğun sütten soğuması amaçlanıyor . Daha sık kullanılan yöntemin bu olduğunu düşünüyorum, özellikle Anadoluda. Çocuk için önemli bir dönemecin bu yolla bıraktırılması hem anne hem de çocuk için zorlayıcı olduğu kanaatindeyim. Ben iğrendirme yöntemini tercih etmeden bir seferde bıraktırmıştım . Kızım yeniden istemese de o dönem yaşadığı ağlama krizlerinin ve gece uyanışlarının sebebini şimdi çok daha net görebiliyorum. Üstelik benim içinde çok zor olmuştu bu ayrılma psikolojik olarak.

Çocuktan ayrı kalarak bırakma ise çocuk için tam bir travma durumu. Hem iki yıl bağlı olduğu sütten ayrılıyor hem de güven aldığı , kokusuyla huzur bulduğu anneden.

AZALTARAK SÜTTEN KESME

Küçük kızımda özellikle bu yöntemi tercih etmiş bir anne olarak hem onun için hem de benim için çok daha kolay bir geçiş süreci olduğunu söylemeliyim öncelikle. Her şey aşama aşama olduğu için anne ve çocuk çok daha huzurlu oluyor. Tek dezavantajı , azaltılarken sanki bırakamayacakmış gibi gelmesi. Ama gün içerisinde azaltmalar yavaş yavaş geceye doğru kaymaya başladığında çocuk da bu süreci çok daha huzurla atlatıyor.

Peki Yavaş Yavaş Azaltma Nasıl Olur?

Bunun için önce gündüz vakitlerinde anne sütü bıraktırılır. Çocuğun emme aralıkları ve kaç saatte bir içiyor olduğu tespit edilir. Tespit edilen bu zaman aralıkları azar azar genişletilmelidir. Mesela kızım sabah kalktıktan bir saat sonra süt içmek istiyordu . O dönem istediğinde kucağıma alıp ya da seveceği bir yiyeceği verip diğer saat gelene kadar bekliyorduk. Dışarı çıkmak, dolaşmak da iyi geliyordu ikimize. Bu arada çocuğa süt saati geldiğinde verileceğini söylemek çocuk için de belirleyici oluyor. O saat geldiğinde süt saati geldi demek çocuk için güven oluşturuyor. Bir iki hafta devam ettikten sonra diğer saat dilimi içinde benzer bir şey yapıp , çocuğa sevgiyle yönelim o dönemi de atlatmak gerekir. Bir süre sonra sadece akşam ve gece vakitleri kalacak. Ben çocuğun ezana duyarlılığı da artsın diye akşam vakitlerindeki süt saatlerini ezanla pekiştirmiştim. Kızım ezanı duyduğunda koşarak süt saati geldi diyordu böylece.

En son gece de bıraktıktan sonra çocuk bu aşamayı tamamlar. Yanına bir de dua eklemek iki yılın şükrü için en güzeli olur bence.

* Şartlar ve tercihler gereği hangi yöntemle bırakılırsa bırakılsın çocuğun bir geçiş dönemimde olduğu, iki yıl bağlı olduğu güven kaynağından ayrılacağı unutulmamalı bu dönemde.


Bunlar da ilginizi Çekebilir

4 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz