Ertelenmiş Cinsellik Büyük Sorun



Dücane Cündioğlu Sabah Gazetesi Pazar ekinde Berrin Karakaş'ın sorularını yanıtlamış.Röportaj bir hayli uzun.Bu siteyi ilgilendiren kısmıysa işte bu kısmı,paylaşmak istedik...Dindarlığın kadınlara erkeklerden daha çok yakıştığını söylüyorsunuz. Bunu biraz açabilir misiniz?

- Gerçeğin bir diğer adı ratio, yani akıl. Kadınların ratio ile irtibatı erkeklerden farklı. Kadında doğa ve yaşam, erkeğe nispetle daha belirleyicidir. Kadın erkeğin yaptıklarını yapmaya, yani erkekleşmeye karar verdiğinde, erkeğin yapamadıklarını yapabilen tarafını kaybetti. Aklı olan kanat çırpamaz. İrfan, insanın akıldan ve gerçekten vazgeçip kanatlanmayı seçmesi demektir. Kadının mutluluğu, uçabilme yetisinde saklıydı. Gerçeğe ve akla tekme atabilme becerisinde. Oysa şimdi kadın akıllandı, erkeğe ezdirmem kendimi diyor. Ama mutsuz!

ŞÖVALYELİK ESKİDENDİ

- Her kadında bir erkeğin, her erkekte de bir kadının bulunduğunu yazarken erkekle kadını nasıl bu kadar kolay ayırabiliyorsunuz?

- Kadını biyolojik açıdan ayıran doğa, sosyolojik açıdan ayıransa toplum! Bense kadın-erkek ayrımının üçüncü tarafıyla, yani felsefi yönüyle ilgileniyorum: kadının özüyle... Eskiden kadınların rakipleri yine kadınlardı, bugünse erkekler! Modernlik, asıl, kadınlığın özüne zarar verdi.

- Cinsellik ve müstehcenlik İslam'da değil, Hristiyanlık'ta tabudur diyorsunuz, öyleyse neden bu kadar namus cinayetiyle karşılaşıyoruz?

- Namus cinayetlerinin temelinde cinsiyet değil, mülkiyet sorunu vardır. Modernleştikçe, yani mülkiyetin yeni formlarıyla tanıştıkça 'cinayet' (suç) teknikleri de değişiyor. Modern erkek artık kadını için canını tehlikeye atmaz, onun için ölmez. Şövalyelik eskidendi. Bir buseyle uyandırılabilecek kızlar yok olunca, beyaz atlı prensler de tarihe karıştı.

- Bu dönüşümde, sizin tabirinizle 'geciktirilmiş cinselliğin' payı da var mı?

- Elbette. Mesela kızlarımın biri 20, diğeri 21 yaşında. Bir sürpriz olmadığı takdirde 27-28 yaşından evvel evlenemeyecekler. Çevremde böyle 30 yaşına kadar cinselliklerini erteleyen binlerce insan var! Sebebi ne olursa olsun bu ertelemenin ruhi ve manevi bir bedeli var ve kolay kolay kapanmayacak derin yaraları, derin acıları...

- Evlilik şart mı cinsel ilişki için?

- Mesele cinsel serbestlikle üstesinden gelinecek denli basit değil. 30 yaşlarına kadar ertelenmiş cinsellik genç ruhlar için ne denli büyük bir yükse, cinsel serbestlik de o denli büyük bir yük! Evlilik öncesi farklı deneyimler ruhun safiyetini zedeliyor; eşlerin birbirlerine hürmetini azaltıyor. Büyümüş de küçülmüş çocukların hayata bakışı ne kadar sağlıklı olabilir? Pamuk Prenses, beyaz atlı prensini, masallarda anlatıldığı gibi, artık uyuyarak beklemiyor. Vaktini boş da geçirmiyor. İşin kötü tarafı, beyaz atlı prens de bu gerçeğin farkında.

- Çözüm ne olabilir peki?

- Çözümün ne olduğunu bilmiyorum ama tartışmak, 'Bir şeyler yanlış gidiyor,' demek istiyorum. Toplumsal sorunları çözümleyebilirim ama çözemem. Dindar zekâların bu tartışmayı derinlere taşımaları gerekir. Başörtü meselesinden daha vahim bir problem bu, niye ses yok?

Röportajın tamamını okumak için;

http://www.sabah.com.tr/Ekler/Pazar/Roportaj/2009/10/04/musluman_elitler_guc_ve_iktidara_tapin


Bunlar da ilginizi Çekebilir

0 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz